Sanda Idrottshögstadium, Jönköping

Sanda Idrottshögstadium var först ut i Jönköpings Kommun med att investera i ett flertal höj- och sänkbara elevbord från StandUp Skola. Vi passade på att ställa några frågor till rektor Carin Rosjö.

Varför har ni valt att investera i StandUp Skola?
Vi är en skola som vill vara i framkant och ha elever som ska ”hålla” hela livet och ge dem en bra grund att stå på (ha ha). Vi vill också skapa en bra helhet då vi har idrott som inriktning.

Vilka skäl har vägt tyngst för er?
Vi har ju sett på forskning att vi sitter alldeles för mycket och det är en otroligt viktig faktor för oss, att minska sittandet. Vi ser också variationen i arbetsställningar och den allmänna ergonomiska aspekten som väldigt viktigt.

Hur har ni tänkt att möblera era klasssrum?
De kommer förmodligen att bli lite olika men vi kommer att ha dem två och två och naturvetenskapliga ämnen kommer att få dem först och de kommer där att fungera som arbetsstationer.

Hur ser du på er digitalisering och hur jobbar ni med att få in detta på ett smart sätt i klassrummet?
Vi jobbar med en till en (en enhet/elev) här och det är något som är här för att stanna. Då vi har idrott som inriktning är rörelse utanför klassrummet inget större problem för oss men vi ser egentligen att en enhet per elev kan gör det möjligt att jobba mer varierat och att det blir ännu enklare att jobba flexibelt och fritt. Vi tittar redan nu t.ex. på virituellt klassrum och vad det skulle innebära för oss i framtiden.

Det låter spännande, tack för pratstunden och lycka till med ert arbete!
Tack så mycket!

Carin Rosjö
Rektor Sanda Idrottshögstadium